it-swarm-eu.dev

Dvoustupňové operace a konvence tlačítek

Naše webová aplikace má tři různé operace, které probíhají následovně:

  1. Uživateli se zobrazí vyskakovací okno, kde jsou vybrána různá nastavení.
  2. Uživatel může kliknout na tlačítko označené operací (např .: „Sloučit“) nebo „Zrušit“.
  3. Pokud uživatel postupuje vpřed, aplikace zpracuje operaci, která může chvíli trvat, a zobrazí se další vyskakovací okno, které shrnuje, co se stane. V tomto okamžiku není operace potvrzena a uživatel se může rozhodnout pokračovat nebo zrušit.

Zde naše tři operace nejsou zarovnány. V jednom případě je volba Pokračovat/Zrušit, v jiném je Hotovo/Zrušit a konečně máme Dokončit/Zrušit.

Který z nich je nejlepší? Existuje lepší alternativa? Pokud ano, nějaké podpůrné argumenty?

3
carrier

Obvykle se snažím držet dál od obecných popisků tlačítek, jako jsou tyto, a být co nejpřesnější. Vaše štítky se mi zdají velmi "databáze-y" a připomínají mi programátorské nástroje pro velmi abstraktní domény (jako ... editory databáze).

Podívejte se na tuto související otázku o umístění tlačítka OK/Zrušit pro další diskusi:

OK/Storno vlevo/vpravo?

Ve své odpovědi jsem odkazoval na Jakob Nielsenův výzkum tlačítek OK/Cancel , kde poznamenává, že:

Často je lepší pojmenovat tlačítko, které vysvětlí, co dělá, než použít obecný štítek (například „OK“). Výslovný štítek slouží jako „pomoc včas“, což uživatelům poskytuje větší důvěru při výběru správné akce.

Například několik příkladů:

Také byste mohli zvážit vynechání alternativy . V některých případech to může mít smysl. Myslím, že možnost „zrušit“ je dobré zahrnout, pokud se uživatel chystá učinit významný závazek, například nákup něčeho nebo operace CRUD zahrnující mnoho dat.

Ale pro něco jednoduchého, jako je tweeting, zvláště když je po operaci odevzdání k dispozici snadné vrácení, mělo by být v pořádku vynechat explicitní tlačítko „zrušit“, protože je obvykle zřejmé, že nepokračování nebude nic spáchat.

Skvělým příkladem je formulář komentáře StackExchange, který má pouze tlačítko „Přidat komentář“ a žádný způsob, jak skrýt formulář nebo zrušit. Nechcete přidat komentář? Neklikejte na "Přidat komentář"!

10
Rahul

Zní to jako průvodce. Zde je příklad:

  1. Uživatel zahájí funkci Sloučit
  2. Objeví se vyskakovací okno s názvem Sloučit .
    Obsahuje nastavení příkazu a tlačítka Next > A Cancel.
  3. Uživatel změní nastavení a klikne na Next >.
    Aplikace zpracuje operaci na několik okamžiků.
  4. Objeví se další stránka průvodce. Má tlačítka Finish a Cancel.
    Pokud uživatel klepne na Finish, je operace dokončena; Cancel zruší celou věc.

Dalším přístupem je učinit z něj proces v jednom kroku, ale povolit vrácení zpět. To může nebo nemusí být možné, v závislosti na operaci.

  1. Uživatel zahájí funkci Sloučit
  2. Objeví se vyskakovací okno obsahující nastavení příkazu a tlačítka Merge a Cancel.
  3. Uživatel změní nastavení a klikne Merge.
    Aplikace zpracuje operaci na několik okamžiků a dokončí ji.
  4. Na obrazovce jsou zobrazeny výsledky operace a obsahuje tlačítko Undo. Pokud uživatel klepne na Undo, operace se vrátí.
3
Bennett McElwee

Chtěl bych uvést dva body:

1) Pokud je skutečný proces slučování zahájen po druhé obrazovce (se souhrny), pak by se tlačítko „Sloučit“ mělo na této druhé obrazovce. Což mě vede k tomu, že na prvním z nich by tlačítko mělo říkat něco jako „Výsledky sloučení náhledu“ nebo podobné, protože toto je další výsledek, který uživatel dostane, v procesu, který začal.

2) Jedná se o jakýsi hrůzostrašný návrh, ale možná by bylo rozumné mít na první obrazovce tři tlačítka: „Sloučit náhled“, „Zrušit“ a „Sloučit bez náhledu“. To by ušetřilo nějaký čas uživateli, který ví, co se chystá udělat, nechce čekat na statistiky a poté se zaváže k jeho rozhodnutí. Jen nápad ...

0
Jüri

Pokud ve skutečnosti po kliknutí na tlačítko Sloučit neprovádíte „sloučení“, neměli byste to nazvat Sloučit.

To, co se používá ve vícefázové formě, je často konvence Pokračovat/Odeslat. Pokračovat znamená, že musíte pokračovat do další fáze, ale ještě to neznamená, že je nějaký závazek uložen.

V případě internetového obchodu si odhlášení často vyžaduje, aby uživatel provedl několik formulářů a poskytl adresu a platební údaje. Až na stránce, kde mohou konečně potvrdit objednávku, se používá tlačítko „Zadat objednávku“ nebo „Commit To Buy“.

Použil bych buď tlačítko „Sloučit náhled“ nebo „Pokračovat“ a poté na stránce, kde se zavázali, použijte tlačítko „Provést sloučení“ nebo „Odeslat“.

0
Nick Bedford